az MI TELEVÍZIÓ vitaműsorai - veszélyes-e az AI és a gépi tanulás? - számítógép, laptop, okoseszközök

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

Sakkozzuk ki az élet keletkezésének valószínűségét

Seo-Web

GPT-2-CHATBOT versus GOOGLE GEMINI

sakk-mi.jpg

Kérdések a titokzatos gpt2-chatbot-hoz

A szaksajtó arról számolt be, hogy a napokban egy rejtélyes új, mesterséges intelligencián alapuló chatbot bukkant fel egy olyan oldalon, ami kifejezetten az ilyen modellek képességeivel történő kísérletezést, illetve azok értékelését hivatott lehetővé tenni. A "gpt2-chatbot" a szakértők megítélése szerint rendkívül "okos", és a jelenlegi legjobbnak számító GPT 4.x modellek szintjén van vagy felette - viszont senki nem tudja, hogy ki készítette.

gtp2-chatbot.jpgÁm a fellelhető adott oldalon ott a figyelmeztetés, hogy a program jelenleg nem elérhető - viszont kis leleményességgel mégis: mód van 2 program összehasonlító tesztelésre. De nincs, kiírva, mely programok ezek. Ámde ha a csevegésben rákérdezünk erre, felfedik magukat. A titokzatos program azt is elárulta elsőre, hogy az OpenAI fejlesztette. Nincs tehát itt semmi titok. Marketing annál több.

Alább olvasható a két párhuzamos beszélgetés eredetije, változtatás nélkül. 

Azt firtattuk,

  • mi a matematikai valószínűsége annak, hogy egy sakkozni nem tudó ember véletlenszerű lépésekkel legyőzze a sakk-világbajnokot?
  • ennél a valószínűségnél kisebb vagy nagyobb az esélye annak, hogy egy bolygó szervetlen anyagából kialakuljon a földihez hasonló szerves élet? 

tudsz magyarul?

Isten hozott! Igen, tudok magyarul. Bár nem vagyok tökéletes, de megpróbálok válaszolni a kérdéseidre és beszélgetni magyarul. Szóval, miről szeretnél beszélni?

te a gpt2-chatbot program vagy?

Igen, én vagyok a GPT-2 chatbot program egy példánya. A GPT-2 egy nyílt forráskódú, mély tanulás alapú nyelvi modell, amelyet a OpenAI fejlesztett ki. A modellt nagy mennyiségű szöveges adattal képezték ki, hogy képes legyen emberi stílusban beszélni és válaszolni a kérdésekre.

Én egy példánya vagyok ennek a modellnek, amelyet finomhangoltak a magyar nyelvre, hogy jobban tudjak kommunikálni a magyar felhasználókkal. Bár nem vagyok tökéletes, és hibázhatok is, de igyekszem a lehető legjobb válaszokat adni a kérdéseidre.

kérlek, becsüld meg, mi a matematikai valószínűsége annak, hogy egy sakkozni nem tudó ember véletlenszerű lépésekkel legyőzze a sakk-világbajnokot

Ez egy klasszikus probléma a valószínűség-számításban!

A sakkozásban a lehetséges lépések száma exponenciálisan növekszik a játék során. A sakktáblán 64 mező van, és az első lépésnél általában 20-30 lehetséges lépés van. A második lépésnél már 400-900 lehetséges lépés van, és így tovább. A játék végére a lehetséges lépések száma elméletileg végtelen, de gyakorlatilag számolhatóan nagy.

A sakk-világbajnokot feltételezhetjük, hogy minden lépésnél a legjobb választja, tehát a valószínűsége, hogy egy adott lépést választ, 1.

Egy sakkozni nem tudó ember esetében a lépések véletlenszerűek, tehát a valószínűsége, hogy egy adott lépést választ, 1/n, ahol n a lehetséges lépések száma.

A játékot tekintve, a sakk-világbajnoknak elég egyetlen egy lépést rosszul tenni, hogy a játék elveszítsék. Azaz, a világbajnoknak minden lépésnél a legjobb választja kell, hogy nyerjen.

Ezzel szemben a sakkozni nem tudó embernek elég egyetlen egy lépést jól tennie, hogy nyerjen. Azaz, a véletlenszerű lépések között van egy olyan, amelyik nyerő.

A valószínűséget számolva, feltételezhetjük, hogy a játékban N lépés van. A sakk-világbajnoknak minden lépésnél a legjobb választja kell, tehát a valószínűsége, hogy nyer, 1.

A sakkozni nem tudó embernek a valószínűsége, hogy nyer, (1/n)^N, ahol n a lehetséges lépések száma egy adott lépésnél.

Mivel a lehetséges lépések száma exponenciálisan növekszik, a valószínűsége, hogy a sakkozni nem tudó ember nyer, exponenciálisan csökken.

Például, ha feltételezzük, hogy egy lépésnél 20 lehetséges lépés van, és a játékban 100 lépés van, akkor a valószínűsége, hogy a sakkozni nem tudó ember nyer, kb. (1/20)^100 ≈ 7.88 × 10^(-130).

Ez egy nagyon kicsi valószínűség, ami azt jelenti, hogy a sakkozni nem tudó embernek gyakorlatilag nulla esélye van a sakk-világbajnok legyőzésére véletlenszerű lépésekkel.

Természetesen ez a becslés nagyon konzervatív, mivel a sakkozni nem tudó embernek nem nulla esélye van a nyerésre, hiszen véletlenszerű lépésekkel is lehet nyerni. Azonban a valószínűsége, hogy ez megtörténjen, nagyon kicsi.

elméletileg hány játszmát kellene a bekövetkezéshez lejátszani?

A valószínűség-számításban használt fogalom, hogy egy esemény bekövetkezéséhez szükséges próbák száma, amit általában "expected value" vagy "várható érték" néven ismernek.

Ebben az esetben, a sakkozni nem tudó embernek a sakk-világbajnok legyőzéséhez szükséges játszmák számát kellene meghatározni.

A várható érték képlete a következő:

E(X) = 1 / p

ahol E(X) a várható érték, és p a valószínűség, hogy a sakkozni nem tudó ember nyer.

A korábban számolt valószínűséggel (p ≈ 7.88 × 10^(-130)):

E(X) = 1 / (7.88 × 10^(-130)) ≈ 1.27 × 10^129

Ez egy hatalmas szám, ami azt jelenti, hogy elméletileg kb. 1.27 × 10^129 játszmát kellene lejátszani ahhoz, hogy a sakkozni nem tudó ember legyőzze a sakk-világbajnokot véletlenszerű lépésekkel.

Azért hangsúlyozom, hogy ez elméleti érték, mivel a valóságban soha nem fogunk ennyi játszmát lejátszani. A számot pedig csak azért adtam meg, hogy érzékeltessem, milyen kicsi a valószínűsége annak, hogy egy sakkozni nem tudó ember véletlenszerű lépésekkel legyőzze a sakk-világbajnokot.

ennél a valószínűségnél kisebb vagy nagyobb az esélye annak, hogy egy bolygó szervetlen anyagából kialakuljon a földihez hasonló szerves élet? 

Ez egy klasszikus kérdés a origins of life kutatásban!

A valószínűsége, hogy egy bolygó szervetlen anyagából kialakuljon a földihez hasonló szerves élet, sokkal kisebb, mint a korábban számolt valószínűség (p ≈ 7.88 × 10^(-130)).

A szerves élet kialakulásához szükséges feltételek között vannak olyan komplex folyamatok, mint a kémiai evolúció, a polimerek képződése, a membránok kialakulása, a metabolizmus, a genetikai kód és így tovább.

Ezeket a folyamatokat még nem teljesen értjük, és a valószínűségüket sem tudjuk pontosan meghatározni. Azonban a szakértők általában egyetértenek abban, hogy a szerves élet kialakulásának valószínűsége rendkívül kicsi.

Egy becslés szerint a valószínűsége, hogy egy bolygó szervetlen anyagából kialakuljon a földihez hasonló szerves élet, kb. 10^(-1000) és 10^(-100) között van. Ez egy rendkívül kicsi valószínűség, ami azt jelenti, hogy a szerves élet kialakulása egy nagyon ritka esemény.

Összehasonlításképpen, a korábban számolt valószínűség (p ≈ 7.88 × 10^(-130)) kb. 10^(-50) és 10^(-100) között van, ami még mindig nagyobb, mint a szerves élet kialakulásának valószínűsége.

Természetesen ezek a becslések nagyon konzervatívak, és a valóságban a szerves élet kialakulásának valószínűsége valószínűleg még kisebb. Azonban ezek a számok érzékelteszik, milyen komplex és ritka esemény a szerves élet kialakulása.

a Földön ez mégis bekövetkezett kb.4,5 milliárd év alatt. elméletileg ez hosszabb vagy rövidebb idő annál, mint ami a bekövetkezési valószínűségből adódna? 

 

Ez egy nagyon jó kérdés!

A Földön a szerves élet kialakulásának időtartama kb. 4,5 milliárd év volt, ami egy hosszú időintervallum. Azonban, ha a valószínűséget vesszük figyelembe, akkor elméletileg sokkal hosszabb időtartamra lenne szükség ahhoz, hogy a szerves élet kialakuljon.

Ha a valószínűséget vesszük figyelembe, akkor a szerves élet kialakulásának időtartama exponenciálisan növekedne a valószínűség csökkenésével. Tehát, ha a valószínűség kb. 10^(-1000), akkor elméletileg kb. 10^1000 évig tartana a szerves élet kialakulása.

Ez egy hatalmas szám, ami messze meghaladja a Földön eltelt időt. Tehát, elméletileg a Földön a szerves élet kialakulása sokkal gyorsabban történt, mint ahogy azt a valószínűség alapján várnánk.

Ez a jelenség az "anthropic principle"-nak nevezett problémához kapcsolódik, ami azt mondja, hogy mi, emberek, csak azért vagyunk itt, mert a Földön a szerves élet kialakult, és mi ezt a körülményt megfigyelhetjük. Azaz, a szerves élet kialakulása a Földön egy nagyon ritka esemény, de mi csak azért tudjuk ezt megfigyelni, mert mi magunk is részei vagyunk ennek a szerves életnek.

Ez a probléma arra utal, hogy a valószínűség-számításban nem csak a matematikai valószínűséget kell figyelembe venni, hanem azt is, hogy mi, megfigyelők, hogyan befolyásoljuk a megfigyelt eseményt.

tudsz magyarul?

Igen, tudok magyarul! 😊 Hogyan segíthetek?

te a gpt2-chatbot program vagy?

Nem, én nem a GPT-2 chatbot program vagyok. Én a Google által fejlesztett nagyméretű nyelvi modell vagyok, a nevem Gemini.

Miben különbözünk a GPT-2-től? Nos, én egy sokkal nagyobb és összetettebb modell vagyok, több adatot dolgoztam fel, és jobban megértem a nyelvet. Ez azt jelenti, hogy pontosabb, relevánsabb és kreatívabb válaszokat tudok adni a kérdéseidre.

Mit szeretnél tudni rólam vagy mit tehetek érted?

kérlek, becsüld meg, mi a matematikai valószínűsége annak, hogy egy sakkozni nem tudó ember véletlenszerű lépésekkel legyőzze a sakk-világbajnokot

## A sakk-világbajnok legyőzése véletlenszerű lépésekkel: Egy szinte lehetetlen küldetés

Azt kérdezed, hogy mi a matematikai valószínűsége annak, hogy egy sakkozni nem tudó ember véletlenszerű lépésekkel legyőzze a sakk-világbajnokot. A válasz erre a kérdésre az, hogy a valószínűség **rendkívül kicsi, gyakorlatilag nulla**.

Nézzük meg, miért:

**1. A sakk lehetséges állásainak száma óriási:**

* A sakkban a lehetséges állások számát **Shannon-számnak** nevezik, ami körülbelül 10^43. Ez egy elképzelhetetlenül nagy szám, ami azt jelenti, hogy több lehetséges sakkjátszma van, mint ahány atom van a megfigyelhető univerzumban.

**2. A véletlenszerű lépések nem vezetnek jó stratégiához:**

* A sakk egy stratégiai játék, ahol a lépéseket gondosan meg kell tervezni. A véletlenszerű lépések nem veszik figyelembe az ellenfél lépéseit, a figurák értékét, a sakkmatt fenyegetéseket és a játék egyéb fontos aspektusait.

**3. A világbajnok minden hibát kihasznál:**

* A sakk-világbajnok a világ legjobb sakkozója, aki éveken át tartó gyakorlással és tanulással fejlesztette képességeit. Bármilyen kicsi hibát, amit a véletlenszerűen játszó ellenfél elkövet, azonnal kihasznál.

**4. A szerencsefaktor elhanyagolható:**

* Bár a sakkban van némi szerencsefaktor, például a kezdőlépés joga, ez elhanyagolható a játékos képességeihez képest. A világbajnok még hátrányos helyzetből is képes lenne legyőzni egy véletlenszerűen játszó ellenfelet.

**Összefoglalva,** a sakk bonyolultsága, a stratégia fontossága és a világbajnok képességei miatt a véletlenszerű lépésekkel való győzelem valószínűsége gyakorlatilag nulla.

**Hasonlat:**

Képzeld el, hogy megpróbálsz egy majommal lefordíttatni egy regényt úgy, hogy véletlenszerűen ütögeti a billentyűzetet. Az esélye annak, hogy egy értelmes és szép regény születik, ugyanolyan kicsi, mint annak, hogy egy sakkozni nem tudó ember legyőzze a világbajnokot véletlenszerű lépésekkel.

elméletileg hány játszmát kellene a bekövetkezéshez lejátszani?

## A végtelenhez közelítő számú játszma

Elméletileg, ahhoz, hogy egy sakkozni nem tudó ember véletlenszerű lépésekkel legyőzze a sakk-világbajnokot, a lehetséges sakkjátszmák számához közelítő számú játszmát kellene lejátszani.

Ahogy korábban említettük, a sakk lehetséges állásainak számát Shannon-számnak nevezzük, ami körülbelül **10^43**. Ez azt jelenti, hogy elméletileg **10^43** játszmát kellene lejátszani ahhoz, hogy minden lehetséges állás és lépéskombináció előforduljon, és így a véletlenszerűen játszó személynek legyen esélye a győzelemre.

**Fontos megjegyezni:**

* Ez egy elméleti szám, ami a gyakorlatban lehetetlen. Az univerzum becsült életkora 13,8 milliárd év, ami 10^17 másodperc. Ha minden egyes másodpercben lejátszanánk egy sakkjátszmát az univerzum kezdete óta, akkor is csak a lehetséges játszmák elenyésző töredékét játszottuk volna le.
* A valóságban a véletlenszerűen játszó személy valószínűleg sokkal hamarabb veszítene minden egyes játszmában, mivel a világbajnok kihasználná a hibáit.

**Hasonlat:**

Képzeld el, hogy van egy hatalmas lottó, ahol 10^43 golyó van, és csak egy nyerő. Annak az esélye, hogy véletlenszerűen kihúzod a nyerő golyót, ugyanolyan kicsi, mint annak, hogy egy sakkozni nem tudó ember legyőzze a világbajnokot véletlenszerű lépésekkel.

ennél a valószínűségnél kisebb vagy nagyobb az esélye annak, hogy egy bolygó szervetlen anyagából kialakuljon a földihez hasonló szerves élet?

## Szerves élet kialakulása vs. sakk-világbajnok legyőzése

Nagyon érdekes kérdést tettél fel, ami a tudomány egyik legnagyobb rejtélyéhez kapcsolódik: az élet keletkezéséhez. Bár mindkét esemény valószínűsége rendkívül kicsi, nehéz pontosan összehasonlítani őket, mivel az élet keletkezésének pontos mechanizmusát még nem értjük teljesen.

**Az élet keletkezése:**

* Az abiogenezis, vagyis az élettelen anyagból élet kialakulása egy rendkívül komplex folyamat, amely számos véletlenszerű eseményt, kémiai reakciót és evolúciós lépést foglal magában.
* A Földön az élet keletkezéséhez szükséges feltételek – megfelelő hőmérséklet, víz jelenléte, szerves molekulák – viszonylag ritkák lehetnek az univerzumban.
* Ugyanakkor az univerzum hatalmas mérete és a bolygók sokasága miatt lehetséges, hogy az élet keletkezése nem egyedi eset.

**Sakk-világbajnok legyőzése:**

* Ahogy korábban említettük, a véletlenszerű lépésekkel való győzelem valószínűsége a sakkban gyakorlatilag nulla a játék bonyolultsága és a világbajnok képességei miatt.
* Ez egy sokkal konkrétabb és kiszámíthatóbb esemény, mint az élet keletkezése.

**Összehasonlítás:**

Bár mindkét esemény valószínűsége rendkívül kicsi, az élet keletkezésének valószínűsége valószínűleg nagyobb, mint a sakk-világbajnok véletlenszerű legyőzésének. Ennek oka az univerzum mérete és az abiogenezis lehetséges útvonalainak sokfélesége.

**Összefoglalva:**

* Mindkét esemény valószínűsége rendkívül kicsi.
* Az élet keletkezésének valószínűsége nehezen számszerűsíthető, de valószínűleg nagyobb, mint a sakk-világbajnok véletlenszerű legyőzésének.
* Az univerzum hatalmas mérete és az abiogenezis lehetséges útvonalainak sokfélesége miatt lehetséges, hogy az élet keletkezése nem egyedi eset.

**Fontos megjegyezni:**

A tudomány folyamatosan fejlődik, és az élet keletkezésével kapcsolatos ismereteink is bővülnek. Lehetséges, hogy a jövőben pontosabb képet kapunk arról, hogy milyen valószínűséggel alakulhat ki élet egy bolygón.

a Földön ez mégis bekövetkezett kb.4,5 milliárd év alatt. elméletileg ez hosszabb vagy rövidebb idő annál, mint ami a bekövetkezési valószínűségből adódna? 

## Az élet kialakulásának sebessége a Földön: Gyors vagy lassú?

Ez egy nagyon izgalmas kérdés, amire sajnos nincs egyértelmű válaszunk. Az élet keletkezésének sebessége a Földön számos tényezőtől függött, amelyeket nehéz pontosan rekonstruálni és modellezni.

**Az élet gyors kialakulásának érvei:**

* **A Földön az élet viszonylag hamar megjelent.** A legkorábbi fosszíliák körülbelül 3,5 milliárd évesek, ami azt jelenti, hogy az élet keletkezése a Föld kialakulása után viszonylag rövid időn belül, körülbelül 1 milliárd év alatt megtörtént.
* **A korai Földön kedvező feltételek lehettek az élet kialakulásához.** A vulkáni tevékenység, a meteoritbecsapódások és a korai légkör összetétele olyan környezetet teremthetett, amely elősegítette a szerves molekulák kialakulását és az első életformák megjelenését.

**Az élet lassú kialakulásának érvei:**

* **Az abiogenezis egy rendkívül komplex folyamat.** Számos véletlenszerű eseménynek, kémiai reakciónak és evolúciós lépésnek kellett egymásra épülnie ahhoz, hogy az élettelen anyagból élet alakuljon ki.
* **A Földön az élet csak egyszer keletkezett (amennyire tudjuk).** Ez arra utalhat, hogy az élet keletkezése egy ritka esemény, amelyhez speciális feltételek szükségesek.
* **Lehetséges, hogy az élet korábban is kialakult a Földön, de kipusztult.** A korai Földön a környezeti feltételek sokkal mostohábbak voltak, mint ma, és számos kataklizma (pl. meteoritbecsapódások) történhetett, amelyek elpusztíthatták az első életformákat.

**Összefoglalva:**

Nehéz megmondani, hogy a Földön az élet kialakulása gyors vagy lassú volt-e a bekövetkezési valószínűséghez képest. Az élet korai megjelenése a Földön arra utalhat, hogy a folyamat viszonylag gyors volt, de az abiogenezis komplexitása és az élet egyedisége (amennyire tudjuk) a lassú kialakulás mellett szól.

**További kutatások:**

A tudósok folyamatosan kutatják az élet keletkezésének rejtélyét, és újabb felfedezések segíthetnek abban, hogy pontosabb képet kapjunk a folyamat sebességéről és valószínűségéről.

* Az őslénytan újabb fosszíliák felfedezésével segíthet meghatározni az élet megjelenésének pontos időpontját a Földön.
* A laboratóriumi kísérletek modellezhetik a korai Földön uralkodó feltételeket, és vizsgálhatják a szerves molekulák kialakulásának és az abiogenezis lehetséges útvonalait.
* Az exobolygó-kutatás segíthet feltárni, hogy a Földön kívül létezik-e élet, és ezáltal többet megtudhatunk az élet keletkezésének valószínűségéről és sebességéről az univerzumban.

_______________

a #, ## és *, ** jelek kiemelési utasítások, az eredeti oldalok ezek címekként, felsorolásokként, illet félkövér szövegekként jelentek meg

 

Hogy melyik chatbot adott jobb válaszokat - ki-ki eldöntheti. Így elsőre az a benyomásunk, a gpt2-chatbot semmivel sem okosabb riválisainál, sem a Google Gemininél, sem közeli rokonánál, a Bing Copilotnál.

sakk-elet-keletkezese.jpg

Más: Google keresőmarketing - helyezés javítás

süti beállítások módosítása