az MI TELEVÍZIÓ vitaműsorai - veszélyes-e az AI és a gépi tanulás? - számítógép, laptop, okoseszközök

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

Verscím-asszociációk a mesterséges intelligenciától

Seo-Web

Különös játék indult a Facebook Ludus-csoportjában: verscímekre generált képek.

trapez-korlat-mi.jpg

Híres festők stílusában készít illusztrációkat irodalmi címekhez a mesterséges intelligencia

Az ötletgazda Balla D. Károj azt találta ki, hogy ismert versek címét megadva készíttet képeket különböző MI-programokkal. És nem csupán a maga szórakoztatására. 2014-ben hozta létre a közösségi játék-csoportot, amejben több hosszú sorozatot indított: a megfejtéshez többlépcsős fogalmi asszociációk vezettek. Egy extrém példát mutatva: ebből a három jelből:

,  +  >

egy népszerű magyar film címét kellett megfejteni. A megoldás: A tizedes meg a többiek. Mivelhogy: vessző = tizedesvessző, plusz = meg, és > = több. A résztvevők leleményességét dicséri, hogy ennél bonyolultabb összefüggések, főleg irodalmi asszociációk mentén haladva sokan megfejtették az agyafúrt feladványokat. Később a megfejtők is készíteni kezdtek legkülönfélébb rejtvényeket és kialakult az egymást szórakoztató állandó részvevőkből álló kis csapat. Az élénk játékot az elmúlt esztendők során hosszú szünetek akasztották meg - aztán az alapító részétől jött egy újabb ötlet, és záporozni kezdtek a feladványok, még inkább a megfejtések.

A friss sorozat ezzel indult:

mejik verscímhez generált képet a mesterséges intelligencia?

egy-gondolat.jpg

Megfejtés lentebb - kicsit lehet addig agyalni - ugyanott a játékmester magyarázata.

A második feladványtól kezdve módosult a játék annyiban, hogy a képalkotó rendszer utasításként nemcsak a verscímet (vagy a kezdősorokat) kapta meg, hanem egy ismert festő nevét is azzal, hogy az illusztráció az ő stílusában készüljön. Elképesztő "festmények" születtek.

Még nincs lezárva az éppen aktuális feladvány:

egy híres verseskötet címéhez Egon Schiele stílusában generált illusztrációt az MI-program

feladvany-ludus.jpg

Mi a világirodalmi jelentőségű kötet címe?

Aki tudja a megfejtést, a játékcsoportból küldheti be - de szigorúan csak privát üzenetként: katt a címre >> LUDUS.

Pilinszky János: Trapéz és korlát - eddig a legjobb

Talán a fentinél is elképesztőbb ez a Gustav Klimt stílusában készült kreáció. Bár magának a feladott Pilinszky-versnek a hangulatát nem idézi, de a Trapéz és korlát címben rejlő lehetőségeknek a feldolgozásában páratlan kreativitás mutatkozik:

pilinszky-klimt.jpg

...És  akkor a legelső feladvány megfejtése: 

egy-gondolat-bant.jpg

vélhetőleg a 'gondolat' megjelenítését a keletkezési hej, az emberi agy ábrázolásával oldotta meg az MI, a 'bánt' szóra a 'fájdalmat okoz, megszúr = tövis" kapcsolódás vezethette. de az is lehet, hogy azok nem tövisek, hanem neuronnyúlványok. Egy gondolat bánt engemet, azaz = Égnek állnak az agysejtjeim. bárhogy is: számomra lenyűgöző, hogy a rövid címből egy ijen kifejező kompozíciót alkotott az MI.

 Játékismertetésünket Alberd Yollaka készítette

süti beállítások módosítása