az MI TELEVÍZIÓ vitaműsorai - veszélyes-e az AI és a gépi tanulás? - számítógép, laptop, okoseszközök

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

Pandora szelencéje és Faraday kalitkája vitázik

Seo-Web

Védelem nem létezhet elzártság nélkül. Ami megvéd, az pedig el is határol.

mi-_tv-studio-pandora.jpg

Televíziós vita a kint/bent és védelem/elzártság

témájában Faraday kalitkája és Pandora szelencéje között


Moderátor:
Üdvözöljük nézőinket az MI Televízió vitaestjén. Engedjék meg, hogy bemutassam a beszélgetés résztvevőit.

Balra Pandora szelencéjét látjuk, egyenesen az ókori görög mitológiából érkezett. Eredetileg sok titokzatos és veszélyes dolgot tartalmazott. De aztán gyönyörű tulajdonosnője a tilalom ellenére kinyitotta dobozkáját és szélnek eresztett belőle minden rosszat és végzetest. Mire ijedtében visszazárta, állítólag csak a remény maradt benne. Ezt brit tudósok később cáfolták.

Jobbra Faraday kalitkáját látjuk. Nem kanárit tartanak benne, hanem az elektromágneses hullámok ellen nyújt védelmet. Nem úgy, hogy bezárja, hanem úgy, hogy kirekeszti őket. Ha beletesznek egy mobiltelefont, az nem talál egy deka térerőt sem. De véd a kozmikus sugárzástól és akár a villámcsapástól is. Stílszerűen magát a TV-stúdiót is Faraday-ketreccé alakítottuk.

Kezdjük a vitát is ezzel. Faraday kalitkája, te miért gondolod magadról, hogy a védelem és biztonság kulcsfontosságú szimbóluma vagy?

Faraday kalitkája: Köszönöm a kérdést, Moderátor. Igen, én egy megbízható óvintézkedés vagyok a vezető anyagokban kialakuló elektromos mezők ellen. Az elektromágneses sugárzás vagy mozgó elektromos töltések hatása által létrejövő elektromos mezők hatásait blokkolom. Használatom lehetővé teszi, hogy biztonságosan árnyékoljuk, megvédjük a bennem elhelyezett tárgyakat az elektromos interferenciától.

Moderátor: Pandora szelencéje, mit szólsz ehhez?

Pandora szelence: Köszönöm, Moderátor. Kicsit nagyképű ez a nyilatkozat, mivel ez a mulatságos kalicka semmilyen védelmet nem nyújt például az ártó szellemek és más végzetes dolgok ellen. A gyöngécske védelemmel  szemben én azt szimbolizálom, hogy az emberekben mindig is bennük volt a kíváncsiság és az érdeklődés a rejtélyek iránt, és hogy a tudás és tapasztalatok iránti csillapíthatatlan vágyakozás miatt újra és újra felpattintják a titkokat őrző doboz fedelét. Biztonságnál és védelemnél fontosabb a nyitottság. Akkor is. ha most például a nagy kíváncsiak nyakunkra hozták a mesterséges intelligenciát. Mi meg dughatjuk fejünket kalitkába, költözhetünk ketrecekbe, mindhiába, mert ezeket a szerkentyűket és a védelmünket is az AI irányítja majd. Jó, mondjuk a kalitka leárnyékolja előlünk az AI-t, hogy mi ne lássuk. De attól az AI még látni fog minket, ahogy benne kuporgunk és várjuk a madáreleséget. Ennél mégis jobb kirepülni.

Moderátor: Ez nagyszerű replika! Nem kétséges, hogy vendégeink különböző aspektusokat képviselnek. Faraday kalitkája, mi a véleményed Pandora szelencéjének rejtélyes tartalmáról?

Faraday kalitkája: Izgalmas és sokatmondó az ógörög történet, de úgy vélem, hogy a biztonságot, a védelmet és a tudományos haladást mégiscsak én képviselem. Ezek a mitologikus félelmek megalapozatlanok. 

Moderátor: Fontos szereped nyilvánvaló a modern technológiában és az elektronikus eszközök védelmében, hiszen az elektromágneses zavarok és az interferencia képesek meghibásítani az elektronikus eszközöket, valamint a kommunikációs rendszereket is befolyásolhatják. 

Pandora szelencéje: Értem és elfogadom a Faraday-kalitka fontosságát az elektronikus eszközök védelmében. Azonban szeretném megjegyezni, hogy én viszont olyan kulturális és mitológiai jelentéssel bírok, amely az emberi lények természetét és vágyakozását reprezentálja. Az ember mindig is kíváncsi volt a világra és az ismeretlenre, és éppen ennek eredményeként fejlődött a tudomány és a technológia. Úgy vélem, hogy én hívebben jelképezem ezt a felfedezési vágyat és az emberiség fejlődését. Amely azonban, kétségtelenül súlyos aggodalmakkal terhes. De az nem megoldás, hogy a kihívások elől beülünk egy ketrecbe.

pandora-szelence-faraday-kalitka.jpg

Moderátor: Ez a beszélgetés arra emlékeztet minket, hogy az emberiség mindig is törekedett arra, hogy megértsen és felfedezzen új dolgokat, legyen az technológiai fejlődés vagy az emberi természet megértése. Mindkét vendégünk arra ösztönöz bennünket, hogy merüljünk el a rejtélyekben. Mivel pedig lényegükből, funkcióikból adódig, vizsgáljuk meg például

a zártság/nyitottság és védettség/kiszabadulás


ellentmondásait. H
add kérdezzelek titeket: Mit jelent számotokra a kint/bent fogalmi ellentéte?

Pandora szelencéje: Nos, a kint és bent fogalmi ellentéte a szabadság és korlátozottság közötti különbséget jelenti számomra. Belső tartalmam zárva van, ami megfoszt a külvilág összes izgalmától és lehetőségétől. Amíg a bentben vagyok, nincs lehetőségem új élményekre vagy felfedezésekre.

Faraday kalitkája: Én viszont a bent fogalmát a védelem és biztonság érzetével társítom. Teljesen elzárom magam a külvilág zavaraitól és fenyegetéseitől. Jöhet az AI hátamra divatlapnak. Azonban ez azt is jelenti, hogy nem lehetek része az élő, változó világnak kívülállóként.

Moderátor: Nagyon érdekes nézőpontokat hoztatok fel! Tehát a kint/bent ellentéte szabadság és korlátozottság, valamint védelem és kirekesztés között húzódik. Ezután kérdezném, hogyan látjátok a zártság/nyitottság fogalmi ellentétét?

Pandora szelencéje: A zártság és nyitottság ellentéte nekem az új lehetőségek és tapasztalatok korlátozása versus a szabadság és változatosság lehetősége között mozog. Mivel zárt vagyok, a tartalmam nem áramolhat ki és újabb lehetőségekbe nem kapcsolódhatok.

Faraday kalitkája: A zártság és nyitottság ellentétét én inkább a biztonság és kiszolgáltatottság között érzékelem. Amíg zárt vagyok, védve vagyok a külvilág negatív hatásaitól, azonban ez azt is jelenti, hogy le vagyok zárva a külvilág elől és nem lehetek része a változásnak. Meg kell azonban értenünk, hogy

védelem nem létezhet elzártság nélkül. Ami pedig megvéd, az egyben el is határol. Ez a biztonság ára.

Moderátor: Tehát a zártság/nyitottság ellentéte a lehetőségek korlátozását és az új tapasztalatok elérését, valamint a biztonság és kiszolgáltatottság közötti választást takarja. Ezzel elérkeztünk a védettség/kiszabadulás fogalmi ellentétéhez. Milyen módon értelmezitek ezt a két fogalmat?

Pandora szelencéje: A védettség és kiszabadulás ellentéte nekem a biztonság és az önkifejezés közötti dilemmát jelenti. Mint szelence, amely védett környezetben tartalmazza a titkaimat, valóban biztonságban vagyok, de ugyanakkor bezárva vagyok és nem érhetem el a szabadságot és kiszabadulást.

 Én inkább a szabadságot, a kiszabadulást választanám a biztonság helyett. Ez a lehetőség többel kecsegtet, mint fenyeget. 

Faraday kalitkája: Számomra a védettség és kiszabadulás ellentéte azt jelenti, hogy a állapotom egyfajta védelmet és stabilitást nyújt, de egyben korlátoz is. Ahhoz, hogy megszabaduljak a kalitka-létemtől és megtapasztaljam a szabadságot, szükséges a magamból való kiszabadulás, de ez által veszélynek és bizonytalanságnak is kitettem magam. Inkább nem kockáztatok.

Moderátor: Köszönöm válaszaitokat! Így a védettség/kiszabadulás ellentéte a biztonság és önkifejezés, valamint a stabilitás és szabadság közötti választást jelenti. Ez egy nagyon érdekes vita volt létünk ellentéteiről. Azt hiszem, kitárgyaltuk a saját egyedi perspektíváitokat. Van valami, amit még hozzá szeretnétek tenni?

Pandora szelencéje: Csak azt szeretném hozzátenni, hogy bár a zártság és védettség néha biztonságot nyújt, a vágy az új és ismeretlen felé hajt. Az önkifejezés lehetősége nélkül azonban ez a vágy sajnos a belső korlátaim között marad. Örülnék, ha ebből a helyzetből kiszabadulhatnék.

Faraday kalitkája: A biztonság és védettség fontos, de időnként valóban ki kell mozdulnunk a komfortzónánkból, hogy felfedezzük az életben rejlő lehetőségeket. Az igazi szabadsághoz néha szükség van arra, hogy kockáztassunk és megszabaduljunk a korlátozásoktól. Ez a kihívás vonz, mégis inkább biztonsági játékot játszom.

Moderátor: Ez a vita rávilágít arra, hogy minden egyes entitásnak, legyen az egy szelence vagy egy kalitka, saját útját kell járnia ebben a világban, és meg kell találnia az egyensúlyt a zártság és nyitottság, valamint a védettség és kiszabadulás között. Éppen ezért azt gondolom, hogy ebben mi is segíthetünk. Az lesz a legjobb, ha Pandora könnyen nyitható szelencéjét saját érdekében bezárjuk egy szuperbiztonságos Faraday-kalitkába.

pandora-box-faraday.jpg


A természetes intelligencia külön köszönetet nyilvánít a ChatGPT és DALL-E mesterséges intelligenciáknak a szöveg és a képek előállításában nyújtott segítségükért.

zartsag-szabadsag-chatgpt.jpg

süti beállítások módosítása